MarkkuElonen Ennakkoluulottomin keinoin Suomen talous nousuun

MAAHANMUUTON VAIKUTUS IKÄÄNTYMISEEN JA TALOUSKASVUUN

MAAHANMUUTON VAIKUTUS IKÄÄNTYMISEEN JA TALOUSKASVUUN

Ensimmäisenä esitän väittämän, koskien aikaväliä 2015-2020.

Nykyinen hallituksemme tulee tekemään lupaamansa säästötoimet, rakenneuudistukset, normien purun, elinkeinoelämää helpottavat toimenpiteet jne.. Edellä luetellut keinot ovat kuitenkin ns. ”asperiinia”. Ts. hoidetaan seurauksia, mutta ei perussyitä. Ehdottomasti tärkein yksittäinen syy taloutemme kurimukseen ja synkkään tilaan on väestön ikääntyminen, jonka vaikutusmekanismi on kaksitahoinen. Ensinnäkin se nostaa rajusti julkisen talouden menoja ja toisekseen kaikista huonoimpana asiana on se että, se laskee vuodesta toiseen kotimaista kysyntää, koska seniorikansalaisten kulutuskäyttäytyminen poikkeaa selkeästi muusta väestöstä. Tiedän sen jopa itsestäni, vaikka olenkin vielä piirun verran alle 60:n.

Väestömme ikääntymiskehitys saavutti kipupisteensä pahimmoillaan juuri 2008 yleisen talousnotkahduksen päälle, ja siitä lähtien tämä kehitys on jatkunut näihin päiviin, ja pahenee yhä tulevaisuudessa. Japanissa tämä samainen kehitys alkoi jo vuosituhannen vaihteessa. Siihen ei ole auttanut edes Japanin monipuolinen, vahva ja kuluttajatuotteisiin keskittynyt vientisektori. Meilläkin on kohtuutasolla oleva vientisektori, mutta onnettoman yksipuolinen ja ennen kaikkea toivottoman vähän kuluttajatuotteisiin perustuva. Joskus takavuosina (hyvässä mielessä) sanottiin että olemme ”Pohjolan Japani”. Sitähän me tänäkin päivänä olemme, mutta nyt olemme sitä kielteisessä mielessä.

Kuten eo:sta voi päätellä, pitäisi ikääntymiskehitys katkaista välittömästi, ja mielellään vieläpä kääntää toiseen suuntaan. Tämän ovat tajunneet myös jotkut talousasiantuntijatkin, instituutiot, kuten myös eräät poliittisetkin päättäjätkin. Muuta järkevää toimenpidettä lyhyellä tähtäimellä ei ole, kuin maahanmuuton moninkertaistaminen. Kauhukseni nykyinen hallitus yrittää toimia juurikin päinvastoin. Tottakai sanotaan että: ”Järjetöntä, kun meillä jo 300000 työtöntä omasta takaa”. Ajatus kuitenkin lähtee juuri siitä, että uudet nuorehkot tulokkaat luovat merkittävästi uusien tuotteiden ja palveluiden kysyntää, ja sitä kautta työpaikkoja kotimaan sektorin pienille ja keskisuurille toimijoille. Aivan kuten Ruotsissakin on käynyt. Meidän pitäisi yksin ottaa maahanmuuttajia vähintään 40000 vuodessa. Siis määrä, jota nyt esitetään koko Euroopan tasolla (välimeren maahanmuuttajat), tasoittamaan esim. Italian ahdinkoa. Siltikään edes tuo 40000 ei ole väkilukuunkaan suhteutettuna vielä Ruotsin tasolla. Ruotsi on ovelasti ilmoittanut antavansa turvapaikan esim. kaikille syyrialaisille. Tietenkin sieltä tulevat juuri ne, joilla on siihen varaa, eli eliitti ja koulutetumpi kansanosa. Pelkästään syyrialaisia oli viime vuonna n. 46000.

Monet nykyisistä päättäjistämme jauhavat mantraa että: ”Vienti pitää saada vetämään, ja sitä kautta uusia työpaikkoja”. Vientimme pitäisi vuositasolla kasvaa kuitenkin likemmäs 10 %, ja jokainen järkevä ihminen tajuaa, että se ei ole mitenkään mahdollista, eritoten kuin vientimme rakenne on varsin onneton, perustuen investointitavaroihin. Niinpä BKT kieppuu mainitsemallani aikavälillä nollan tuntumassa.

Edellä olevaa väittämääni pitää vielä perustella vähän tarkemmin etenkin maahanmuuton ja vientisektorin osalta. Perusteet siis jäljempänä.

Kaiken järjen mukaanhan Ruotsin pitäisi olla nykyisillä, ja edeltävien vuosien maahanmuuttomäärillä vararikossa, mutta miten onkaan käynyt: Kotimainen kysyntä nousee (tuotteet / palvelut) ja BKT kasvaa 2,5 %/vuosi, työllisyysaste noussut yli 75 %:n ja nousee yhä, terve ikärakenne (ei tarvetta eläkeiän nostolle), yhteydet ja kielelliset kontaktit ulkomaailmaan helpottuvat, työttömyys alle 7 % ja laskee yhä, tunnettavuus ja vaikutusvalta maailmalla kasvaa, huippu-urheilu nousee ja kehittyy, suuremmalla väestöpohjalla mahd. kehittää kulutustuotteita, joista osa yltää vientituotteiksi asti. Muitakin syitä löytyy, mutta nämä nyt tulivat päällimmäisinä mieleen. Enemmän aiheesta voi lukea blogistani: http://talouskasvu.omasivu.fi/maahanmuutto-kasvuun-talous-nousuun/

Sitten vielä se, miksi vienti ei pelasta. Tähän päällimmäisiä syitä ovat: Suomen viennistä vain vähäinen osa on ns. kuluttajatuotteita, Venäjän tilanne laskee kokonaisvientiä, turismitulot Venäjältä laskeneet ja laskevat edelleen, eurovaluutta kurittaa edelleen eritoten Suomea kurssilaskusta huolimatta, viennin pitäisi kasvaa vuositasolla lähes 10 % jotta se lisäisi työllisyyttä merkittävästi, päättäjillä todellisuudessa vain vähän keinoja viennin edistämiseen jne. Siinä muutamia syitä, miksi vienti ei meitä pelasta. Työaikaako pidentämällä (palkkojen lasku), vienti hurjaan nousuun. Ei mitenkään. Ajatelkaapa esim. vaikka vienti / yrityssektorin kultamaata Viroa. Palkat n. 30 % Suomeen verraten, ja työnantajien sivukulut ja verotus huomattavan paljon lievempää. Siltikin BKT siellä ”kyntää” nollan paikkeilla ja väki vähenee n. 5000:n vuosivauhdilla. Vientiaiheesta lisää blogissani: http://talouskasvu.omasivu.fi/vienti-ei-pelasta/

Olemme muuten BKT:llä mitaten pienin pohjoismaa, ja 2-3 vuoden kuluttua, myös väkiluvulla mitaten, kun Norja ohittaa meidät. Luonnollisesti en laskenut mukaan kääpiövaltio Islantia.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Ilkka Huotari

Et laittanut ikääntymisestä mitään dataa?

Tämän mukaan Ruotsi kyllä näyttäisi olevan ikääntymisessä "huonommassa" jamassa kuin Suomi (jos se nyt on huono asia, että ikääntyneitä on enemmän):
http://knoema.com/atlas/Sweden/topics/Demographics...

P.S. Kai tiedät, että ihminen ei ole kustannus?

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Jokainen voi katsoa itse tarvittavan datan, ja mielellään luotettavasta suomalaisesta lähteesta. Jokusilla on tapana luottaa ulkomaiseen "huuhaa-dataan".

On yleisesti tiedossa, että ikääntyminen on ensimmäisenä kohdannut Euroopan maista juuri Suomea. Viro ohittanee meidät pikapuoliin, koska väki karkaa tuosta "vientiteollisuuden kultamaasta". Hmm ... miksiköhän näin käy.
En katsonut ko. linkkiä, koska on itsestään selvää, että Ruotsin ikäpyramidi näyttää täysin toiselta kuin Suomen. Sen pyramidin olen toki katsonut, eikä siellä ole tarvetta keskustella eläkeiän nostosta, jonka Suomi jo käytännössä tehnyt.

Jos joku tilasto näyttää mainitsemaasi asiaa, niin sen täytyy olla "hourulassa" laadittu. Sen nyt ymmärtää jokainen täysjärkinen.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

Väestöllinen huoltosuhde on tulevaisuuden toiseksi suurin kriisi, varsinkin Suomelle jolla on Euroopan nopeimmin ikääntyvä väestö.

Maahanmuutosta ei tykätä, mutta vaihtoehtoja ei paljon ole...

Jossakin vaiheessa tähän kriisiin herätään. Pikkuhiljaa.

Suosittelen muuten tätä raporttia aiheesta:

Maahanmuutto – ikääntymisongelmiemme ratkaisu?
Pentti Vesterinen

http://www.ministryoffinance.fi/vm/fi/04_julkaisut...

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Hienoa. Tuo Vesterisen raportti, on jotenkin minulta lipsahtanut ohi. Tutustun siihen ilman muuta. Muutoinkin kiitokset hyvästä kommentistasi.

Tuo raportti on siis myös valtioneuvoston käytössä (Timo Soininkin), jonka eritoten kannattaisi siihen tutusta. Vielä enemmän muiden PS:n.

Mainitsematta mitään erityistä poliittista ryhmää, kysynkin että millä konstilla oikeasti se talous saadaan nousemaan, muutoin kuin pysäyttämällä ikääntyminen. Yhteiskuntasopimukset yms. ovat ihan huuhaata. Palkat pitäisi laskea Viron tasolle siis n. 30 %:a nykyisistä, ja kuka takaisi että vienti lähtee siltikään vetämään. Eihän Virossakaan ole niin käynyt, vaikka maa pitäisi olla täynnä (vieri vieressä), menestyviä vientiyrityksiä.

Herätään kyllä pikkuhiljaa, eli viiden vuoden päästä. Valitettavasti olemme jo nyt vähintään yli viisi vuotta myöhässä.

Toimituksen poiminnat