MarkkuElonen Ennakkoluulottomin keinoin Suomen talous nousuun

"Piilokiinalaisuus" vahingollista Suomen taloudelle

  • "Muka" suomalainen tuote
    "Muka" suomalainen tuote

 

"Piilokiinalainen" Fiskarsin veitsi.

Kirjoitin Fiskarsin kuluttajapalveluun kysyäkseni tuotteen alkuperään. Saapunut vastaus oli seuraava: "Kiitos yhteydenotostasi ja kysymyksestäsi. Fiskarsin veitset valmistetaan sopimusvalmistajillamme Aasiassa, pääasiassa Kiinassa."

Minulle herää kysymys, että miksi ostaa tälläinen "piilokiinalainen" tuote ja maksaa siitä kaksinkertainen hinta pelkästään siitä, että tuotetta myydään harhaanjohtavasti Fiskarsin nimellä. Näin erehdytetään kuluttajaa luulemaan tuotetta suomalaiseksi. Mielummin ostan "aitokiinalaisen" tuotteen ja maksan siitä puolet vähemmän, jos siis kiinalaisen tuotteen haluan nimenomaan ostaa.

No, onneksi löytyy tästä tuoteryhmästä vielä kotimaisiakin valmistajia, joten ostan sitten niiltä. Ehkä Fiskarsille ei sitten kotimainen markkina merkitse kovin paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lisähintahan ei synny pelkästään nimestä vaan muotoilusta. Useimmat veitsenostajat etsinevät kuitenkin työvälinettä eikä taide-esinettä.

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Tässä nimenomaisessa tuotteessa (työkalu) ratkaisee ennemminkin käytännöllisyys, laatu ja kestävyys. Muotoilulla tämänkaltaisissa tuotteissa ei pysty saamaan mitään "vau-elämyksiä".

Pahinta on kuitenkin se, että tuotetta myydään ikään kuin suomalaisena "suomalaisella hinnalla". Esittelysivulla ei hiiskuta valmistusmaasta tavuakaan.

Väitän että valtaosa suomalaisista ostaa hyväuskoisena tuotteen nimenomaan suomalaisena. Tälläinen tahallinen harhaanjohtaminen on todella vastenmielistä ja moraalitonta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mikä ihmeen lisähinta? Fiskarsin veitset ovat lähinnä kakkoslaadun heiveröistä bulkki..skaa.

Jännä juttu, että tässäkään tuotekategoriasta ei suomalaisella tuotemerkillä ole minkäänlaista mahdollisuutta kilpailla saksalaisten ja ranskalaisten kilpailijoidensa kanssa. Yhtä lailla hauskaa, että molemmat pystyvät repimään kotimaassaan tehdyistä tuotteista niin paljon parempaa hintaa, että valmistuskustannusten jälkeen taatusti katetta huomattavasti Fiskarsin leluja enemmän.

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Näin kirjoitettiin kauppalehdessä Fiskarsin veitsistä n. 3 vuotta sitten:

"Ostin uuden Fiskarsin keittiöveitsen kun ne vanhatkin ovat olleet niin hyviä. Huomasin kotiin tultuani että kyseinen veitsi olikin valmistettu kiinassa.

Noh, ajattelin että varmasti Fiskars on brändistään sen verran tarkka että alihankkijan laadunvalvonta on varmasti kohdilaan. Kumpa olisikin, veitsi kun ruostui aina astianpesukoneessa vaikka terässä lukikin "stainless steel".

Luonnollisesti reklamoin asiasta fiskarsille, joka pyysi palauttamaan veitsen jotta voivat tutkia sen ja päättää korvaamisesta.

Nyt saapui sitten korvaus: uusi samanlainen veitsi ilman mitään pahoitteluja. Toivottavasti uusi veitsi on tehty paremmasta teräksestä ettei ruostu.

Minusta palvelu on ala-arvoista. Fiskarsin tulisi varjella laatuamielikuvaa tärkeimpänä assettinaan, mutta nyt tähä tuli paha kolhu. Seuraavat veitset ostan sitten ruotsalaisvalmisteisina, niitä kun taitaa saada vielä.

Vastaava tapahtuma oli suomalaisen Muurlan markkinoimat emaliset itä-euroopassa valmistetut Muumimukit. Ne ruostuivat jokainen jopa käsinpesussa huonon emaloinnin takia.

Että tämmöistä suomilaatua ja brändinhallintaa. Tätä taustaa vastaan viimeaikaiset Marimekko-paljastukset ei paljoakaan yllätä.

Onko tosiaan niin että suomalaiset eivät ymmärrä vahvan brändin todellista arvoa, vai kuvittelevatko he että vahva brändi todella kestää ikuisesti tuotteista riippumatta (esim. Nokia)?"

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sinänsä tuottaja voi itse päättää kuinka se tuotteensa tuotannon järjestää, alihankinnan kautta tai ilman, osa-alihankinnalla j.n.e. Eihän se tuottaja raaka-aineitaankaan itse valmista.

Mutta menestymisen varmistamiseksi olisi parasta, että laadunvalvonta olisi aukoton ja pidettäisiin huolta siitä, että jokainen alihankkija missä tahansa maailman kolkassa noudattaa pilkulleen sellaisia ohjeita, että tuotteen laatu on täsmälleen yhtäläinen yrityksen brändin kanssa.

Kiinalaisilla itsellään on sellainen mielikuva sikäläisillä markkinoilla olevista teollisuustuotteista, että alinta kastia edustavat halvat kotimaisen yrityksen valmistamat tuotteet, keskikastia edustavat ulkomaisen yrityksen Kiinassa valmistamat tuotteet ja laadukkainta kastia edustavat ulkomaisen yrityksen maahantuomat tuotteet. Hintaero vaikkapa pesukoneissa, jääkaapeissa tai lämmitykseen käytettävissä ilmapumpuissa voi olla moninkertainen, mutta osa kansasta ei sittenkaan suostu ostamaan muita kuin jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvia tuotteita.

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Kirjoitin asiasta myös Prisman verkkokaupan tuotearvosteluun, jossa ao.veitsi siis myynnissä. Ennalta arvattavaa olikin että he eivät halunneet julkaista negatiivista tuotearvostelua, vaikka siinä käytetty kieli oli yhtä asiallinen kuin tämäkin kirjoitus. Prisman sähköpostiini tullut perustelu julkaisemattomuuteen oli seuraavanlainen:

"Kiitos, että kirjoitit arvostelun tuotteesta Fiskars Edge Santoku veitsi. Ikävä kyllä emme voineet julkaista arviota, koska se ei ollut suositustemme mukainen. Mielipiteesi on meille tärkeä ja pyydämme, että muokkaat arviotasi ja lähetät sen uudelleen.

Ohjeita hyvän arvostelun kirjoittamiseen:

- Käytä tuotetta ennen arvostelua.
- Keskity arviossa tuotteen ominaisuuksiin, kerro niistä yksityiskohtaisesti ja havainnollisesti.
- Noudata tekstissä hyviä tapoja ja käytä asiallista kieltä.
- Vältä henkilökohtaisia tietoja tai viittauksia muihin yrityksiin.
- Varmista, että mahdollisesti lisäämäsi kuvat eivät loukkaa tekijänoikeuksia."

:) Arvostelu ei ollut heidän "suositustensa mukainen". Olisi siis pitänyt kehua tuotetta maasta taivaaseen, niin sitten se varmaan olisi ollut "suositusten mukainen".

Toimituksen poiminnat