MarkkuElonen Ennakkoluulottomin keinoin Suomen talous nousuun

Henkisesti häiriintyneitä oletettua enemmän

  • Tämän kuvan voi julkaista, koska henkilövahinkoja ei ollut.  Kuski ja apukuski selittivät suu vaahdossa syytä ajoonsa poliisille
    Tämän kuvan voi julkaista, koska henkilövahinkoja ei ollut. Kuski ja apukuski selittivät suu vaahdossa syytä ajoonsa poliisille

En tiedä mistä johtuu, mutta tuntuu että nykypäivänä on yhä enenevässä määrin ihmisiä, joiden maailmankuva on jotenkin vääristynyt, eivätkä enää osaa hallita omaa käyttäytymistään siitä näkykulmasta että mikä on hyväksyttävää / laillista yhteiskunnan ja yksilöiden kannalta.

Itse luokittelen tälläiset ihmiset jollakin tavoin henkisesti häiriintyneiksi.  Voi olla että kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta annan muutaman esimerkin.

Jotkut henkilöt joutuvat olemaan julkisuudessa jos esimerkiksi kuuluvat poliittiseen tai taloudelliseen eliittiin tai vaikkapa työnsä vuoksi, kuten toimittajat.  Yhä lisääntyvässä määrin nämä ihmiset joutuvat vihapuheen tai suoranaisten uhkailujen kohteeksi.  Jopa heitä ja heidän omaistensa terveyttä sekä henkeä uhata lähes päivittäin.  Mistä löytyy "oikeutus" tälläiseen käytökseen.  En ymmärrä.

Lähes viikoittain, eri puolilta Suomea saamme lukea uutisia siitä, miten joku kylvää myrkkysyöttejä maastoon ja koirien ulkoilutusreiteille tappaakseen ihmisten lemmikkejä.  Ihmisten, joista monellekin suhde omaan lemmikkiin on ainoa suhde ja näin ollen myös ihmissuhteen korvike.  Mitä pahaa nämä ihmiset ja heidän lemmikkinsä ovat näille sairaille myrkyttäjille aiheuttaneet.  Osaako joku vastata.

Yksi pahimmista esimerkeistä ovat ihmiset jotka pysähtyvät onnettomuuspaikoille.  Eivät suinkaan auttaakseen onnettomuuden uhreja, ehei, vaan ottaakseen kuvia jotta saisivat someen herkullisen aiheen ja paljon "tykkäyksiä".  Asiaa kuvaa hyvin erään todellisen auttajan kuvaus onnettomuuspaikalta.  Ohessa lainaus YLE:n jutusta:   "Tunsin suunnatonta raivoa. Miten mikään ei ole enää pyhää?Vuorio huutaa lujaa: "Mitä te teette? Tulkaa auttamaan! Täällä tarvitaan apua!”Nainen autossa jatkaa kuvaamista ja vastaa näsäviisaasti, että voisi kyllä poistua, mutta takana oleva auto estää häntä peruuttamasta. Myöskään takana olevan auton kuski ei nouse auttamaan.  Vuorio kiroaa ja käskee autoilijoita poistumaan välittömästi. Kaukaa kuuluu hälytysajoneuvojen lähestyvä ääni."  

Viimeisin esimerkki kertoo siitä, että kyseisten ihmisten täytyy olla jo jotenkin sairaita, joilta lisäksi puuttuu täydellisesti empatiakyky.  Itseäni on kuvattu Saksan moottoritiellä, kun autoa nostettiin hinurin kyytiin.  Sinänsä ihan vaaraton kuvauskohde, mutta yritettiinkö siinäkin luoda "herkullinen" tarina someen.

Mikä selittää näitä edellä kuvaamiani ilmiöitä.  Selitys ei voi olla pelkästään se, että some on mahdollistanut paremman tiedonlevittämisen.  Ehkä selittää osaltaan, mutta onko myös niin, että nuorten ihmisen kasvatuksessa jokin on mennyt pahasti pieleen ja tunne-elämä on vääristynyt, eikä enää tunnisteta sitä, mikä on normaalia ja mikä ei.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä kirjoitus! Joko empatiakyky on vähentynyt tai sitten ihmisten todellinen luonne pääsee esille nykyisenkaltaisessa yhteiskunnassa. Tiedetäänhän että poikkeusoloissa esim. sisällissodissa ihan tavallisen oloiset ihmiset muuttuvat tappajiksi - Kaikki eivät mutta monet kyllä. Psykologit ovat tehneet testejä, jotka todistavat että hyvin moni ihminen on esim. ryhmäpaineen alaisuudessa tai käskystä valmis tekemään pahaa toiselle. Eivät sellaiset diktaattorit kuten Stalin, Hiler, Mao olisi pystynyt toimimaan ilman suuren joukon tukea.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Eihän Isiskään olisi pystynyt kokomamaan murhaorganisaatiotaan ilman suuren joukon tukea. Diktatuureja on vieläkin monin paikoin ja armeijat ja liian moni kansalainen (ne, jotka hyötyy) tukee näitä. Ilman kansan tukea ei olisi edes sotia. Hallitsijat ovat itse asiassa riippuvaisia kansalaisista :)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Itse luokittelen tälläiset ihmiset jollakin tavoin henkisesti häiriintyneiksi. ... kyseisten ihmisten täytyy olla jo jotenkin sairaita, joilta lisäksi puuttuu täydellisesti empatiakyky.»

Moraalisesti kyseenalaisen toiminnan patologisointi johtaa tavallisemmin perusarviointivirheeseen kuin kovinkaan osuneeseen arvioon ihmisten luonteesta tai mielenterveydestä. Sosiaalisissa tilanteissa on usein vaikea nähdä tilanteiden vaikutusta toisten käytökseen, varsinkin kun on kyse ventovieraista, joiden kanssa emme edes keskustele. Toisaalta omassa käytöksessämme, jossa tunnemme toimintamme syyt, voimme hyvin selittää aivan yhtä "törkeän" käytöksen pois.

Empatiakin on hyvin tilannesidonnaista ja sen kokemukseen vaikuttavat ryhmäidentiteetit, ihmissuhteet ja yksilötason samaistaminen kohteen, itsensä ja muiden välillä.

    «Mitä pahaa nämä ihmiset ja heidän lemmikkinsä ovat näille sairaille myrkyttäjille aiheuttaneet. Osaako joku vastata.»

Kyky ymmärtää on juuri sitä empatiaa ja kyvyttömyys voi kertoa empatiakyvyn puutteesta kyseisessä aiheessa tai tilanteessa. Empatia toki kytkeytyy pois päältä erityisesti tilanteissa, joissa joku tekee jotain vaarallista tai moraalimme vastaista.

Koiraihmisten on usein vaikea käsittää esimerkiksi, että heidän hauvelinsa oikeasti herättävät toisissa pelkoa. Pelko noita jalostettuja susia kohtaan ei ole aivan perusteetonta. Suomessa koira tappaa ihmisen noin kerran vuodessa ja ilmoituksia poliisille puremista oli 788 vuonna 2017.

"Perheen koira raateli vauvan Espoossa", "Kymmenvuotias poika kuoli sunnuntaina rottweilerin hyökättyä hänen kimppuunsa Elimäellä.", ...

Suurinta osaa puremista tuskin ilmoitetaan. Yhdysvalloissa puremia on tilastoitu paremmin ja määrä on noin 5 miljoonaa puremaa vuodessa eli koira puree jokaista ihmistä suurin piirtein kerran tämän elämän aikana.

Koiranomistajat ovat monissa tilanteissa vastuuttomia, koska eivät aina ymmärrä lemmikkiensä aiheuttamia vaaroja. Koirat on lain mukaan pidettävä kaupunkialueella kytkettyinä, mutta monet eivät tätä noudata ja antavat koirien juosta niityillä kauaskin omistajastaan. Toisaalta koiria pääsee usein vahingossa irti ja kohdatessaan juoksevan ihmisen, erityisesti lapsen, voivat ne sudelta perityt saalistusvaistot herätä. Usein koirat käyvät pihaan varomattomasti menneiden kimppuun.

Käyttäjän MarkkuElonen kuva
Markku Elonen

Jaahas. Kirjoituksesi pointti olikin näköjään koiraviha, verhottuna lyhyeen tarinaan kirjoituksen alussa empatiasta tai sen puutteesta.

"Koiraihmisten on usein vaikea käsittää esimerkiksi, että heidän hauvelinsa oikeasti herättävät toisissa pelkoa. Pelko noita jalostettuja susia kohtaan ei ole aivan perusteetonta. Suomessa koira tappaa ihmisen noin kerran vuodessa"

Tämä sitten antaa perustellun syyn näille koiravihaajille tarttua omankädenoikeuteen tappamalla suurella todennäköisyydellä juurikin tavallisia lemmikkejä, jotka kiltisti lenkkeilevät omistajansa kanssa. Rattijuopotkin tappavat kymmeniä ihmisiä vuosittain. Pitäisikö heitäkin ja heidän perheenjäseniään alkaa listimään samalla logiikalla, jolla sinä puolustelet näitä häiriintyneiden tekosia.

"Pelko noita jalostettuja susia kohtaan ei ole aivan perusteetonta"

Perusteetonta on väittää koiria jalostetuiksi susiksi. Vaikka niissä on joitakin samoja geenejä, niin ne ovat kaukana toisistaan kuin yö ja päivä. Oleellisin ero on se, että koirilla on joku erityinen ihmistä palveleva tehtävä, jota ne ihmistä miellyttääkseen ja ominaisuuksiensa mukaisesti suorittavat, toisin kuin susi, jota millään ei saisi alistettua ko. käyttäytymismalliin.

"Usein koirat käyvät pihaan varomattomasti menneiden kimppuun."

Useimmiten eivät, mutta suojeluun ja vartiointiin kehitetyt ja koulutetut koirat pysäyttävät luvattoman tunkeutujan ja pitävät tämän aloillaan.

Yksi lause vielä kirjoituksen alusta: "Sosiaalisissa tilanteissa on usein vaikea nähdä tilanteiden vaikutusta toisten käytökseen"

Onnettomuuspaikalla järjenvastaisesti ja lainvastaisesti toimiminen sekä vaikkapa toimittajan hengen uhkaaminen hänen kirjoitustensa perusteella ei ole mikään "sosiaalinen tilanne", vaan silkkaa pahuutta ja kieroutunutta mieltä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoitukseni pointti oli empatian tilannesidonnaisuus, joka näkyy erityisesti moraalisten tai muiden konfliktien osapuolten välillä. Koirakysymys on siitä erinomainen esimerkki, joskin toki edellyttää kykyä nousta omasta poterostaan ylös.

Onnettomuuspaikalla toimimattomuus johtuu usein sivustaseuraajavaikutuksesta. Kun paikalla on monia ihmisiä, vastuu jakautuu kaikkien kesken, jolloin helpommin odotamme, että joku muu hoitaa asian. Tilanteissa voi vaikuttaa myös ryhmäpaine, että haluta erottua vaan käyttäydytään kuten muut, eli vain katsellaan – tai otetaan valokuvia. Yllättävässä tilanteessa ei välttämättä kyetä näkemään sitä kovin laajasti.

Sikäli, kun sivustaseuraajavaikutukselle antautuvat usein lähes kaikki läsnäolijat, kyse ei varmastikaan ole mistään patologisesta sairaudesta.

Myös empatian sammuminen erityisesti toisten ryhmien jäseniä kohtaan on tavanomaista sodissa ja muissa konflikteissa. Sikäli, kun niissäkin se tapahtuu ehkä useimmille, kyse ei ole patologisesta sairaudesta vaan universaalista piirteestämme.

En lähde spekuloimaan tuntemattomien koirien myrkyttäjien motiiveista ihan jo sen vuoksi, että tapaukset ja niiden motiivit ratkeavat vain hyvin harvoin jos koskaan, joten emme tiedä tekijöistä mitään. Tavallisimmin spekuloidaan motiiveiksi pelkoa vaarallisia koiria tai inhoa ulosteita kohtaan.

Tekijöitä on nähdäkseni joskus jäänyt kiinni, kun kyseessä on ollut lähinaapurin tekemä, yksittäiseen koiraan kohdistettu myrkytys. Tällöin kyse voi olla häiritsevästi haukkuvasta koirasta ja tekijästä on tullut epäilys tämän tekemien valitusten johdosta. Näissä tapauksissa taustalla voi olla kyse omistajan kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta kouluttaa eläintään ja toisaalta siitä, että monet ovat herkkiä äänille.

Kyllä ne suden saalistusvaistot ovat monissa koirissa ja roduissa vahvoja. Tämä on aivan kaikkien koirien kouluttajien tiedossa (ainakin toivottavasti) ja koulutus onkin keskeisesti juuri niiden vaistojen vaimentamista.

Esimerkiksi koirien kasvattajille annetaan vinkkejä:

    «Takaa-ajovietti on vahva vietti. Usein sen käynnistää liike, mutta myös pelko voi saada sen aikaan. Koira voi pelästyä esimerkiksi auton ääntä tai hajua tai äkkiä lähestyvää pyöräilijää, jonka se haluaa ajaa pois. ... Kannattaa myös pyytää juoksevia lapsia pysähtymään, jos se sopii tilanteeseen. Kannattaa myös muistaa, että koirat eivät pelkästään aja takaa, vaan voivat myös purra, eli hauskalta näyttävä takaa-ajo voi päättyä ikävästi.»

Koiran omistaminen ja kasvatus vaikuttaakin rutiininomaiselta riskinotolta, jossa vakavan vamman ja jopa kuoleman riski kohdistetaan aivan tuntemattomiin pyöräilijöihin, lenkkeilijöihin ja mikä pahinta, lapsiin.

Tuntemattomista on toki helppo olla välittämättä. Sinällään koirat tosin taitavat purra ja tappaa eniten oman perheen lapsia.

Toimituksen poiminnat